SocialBBQ Grillipöytä matkasi Italiaan – suomalainen design kohtasi eteläisen ruokakulttuurin
Kun intohimo kohtaa idean, syntyy tarina, joka kantaa pidemmälle kuin osasimme aavistaa. Meidän tarinamme sai uuden luvun, kun pakkasimme Auran toimitiloissa pakettiautollisen SocialBBQ Grillipöytiä ja suuntasimme kohti Italiaa maata, jossa ruokailu ei ole vain syömistä, vaan nautintoa ja yhdessä olemisen ydin.
Kotimaisen designin voimaa pakettiauto täynnä
Matkaan lähti koko mallistomme parhaimmisto:
- SocialBBQ Nordic – klassisen tyylikäs, kotimaisesta männystä valmistettu pöytä, josta kaikki on saanut alkunsa. Se on tuotteemme peruskivi, ajaton klassikko.
- SocialBBQ Signature – täysin uusi, Italian markkinoille suunnattu lippulaivamallistomme, valmistettu kotimaisesta CLT-puusta. Signature edustaa pohjoismaista pelkistettyä muotoilua, joka huokuu laatua ja tyylikkyyttä.
- SocialBBQ Legend – uniikki mallisto, joka on herättänyt suurta kiinnostusta. Legend-pöydät valmistetaan tuppeensahatuista massiivipuista ja tällä matkalla mukana olivat kotimaisesta jalopuusta valmistetut saarni- ja tammipöydät.
Auto täyttyi myös SocialBBQ-lisävarusteista. Olimme intoa ja odotusta täynnä, kun matkamme alkoi kohti Helsingin satamaa ja Finnlinesin lauttaa, jolla matkasimme Saksan Travemündeen.
Yön yli halki Euroopan
Matkasta muodostui elämys jo ennen määränpäätä. Ajoimme sumuisten Saksan autobaanojen halki läpi yön, päättäväisesti ja innostuneina. Pieni yksityiskohta, joka jää varmasti mieleemme: matkasimme 1964 kilometriä yhtä soittoa 24 tunnissa, pitäen ainoastaan 15 minuutin lepotauon saksalaisen huoltoaseman pihassa. Kun aamun ensimmäiset säteet valaisivat Itävallan Alppeja, väsymyksen sijaan tunsimme uudenlaista energiaa. Olimme matkalla kohti jotain suurta.
Pohjois-Italian vehreydestä Arpinon postikorttimaisemiin
Itävallan pikaisen läpiajon jälkeen saavuimme Pohjois-Italiaan, jossa vehreät laaksot, jylhät vuoristot ja viinitilojen loputtomat rivistöt tekivät meihin välittömästi vaikutuksen. Maisemat piristivät pitkän ajomatkan jälkeen ja ajatukset italialaisista herkuista valtasivat mielemme. Parmesaani juuston ja prosciutton kinkun herkulliset maut mielessämme matkasimme viimeiset 700 kilometriä kohti määränpäätämme.
Illan hämärtyessä saavuimme lopulta määränpäähämme Arpinon kaupunkiin, jossa meitä odotti italialainen vieraanvaraisuus ja lämmin ateria. Pimeys oli jo laskeutunut laaksoon, mutta seuraavana aamuna heräsimme kuin postikortista tuttuun näkymään, Arpinon ympärillä avautui henkeäsalpaava maisema, joka tuntui heti kodikkaalta.
Showroom Italiassa – suomalainen design esille
Seuraavan päivän aikana ryhdyimme töihin. Kasasimme osan pöydistä suoraan käyttöön ja asettelimme muut showroomiin esille ja myyntiin. SocialBBQ Nordic, Signature ja Legend -mallistomme löysivät paikkansa italialaisten nähtäväksi ja koettavaksi. Tunnelma oli innostunut, suomalainen design seisoi ylpeästi italialaisessa miljöössä.
Kun pöydät oli koottu, suuntasimme inspiroitumaan paikallisista ruokakaupoista ja lihakaupoista. Italia on tunnettu puhtaista ja laadukkaista raaka-aineistaan ja kauppakassimme täyttyi monenlaisista herkuista, kuten antipastoaineksista, laadukkaista lihoista ja tuoreista kasviksista.
Italialaiset ovat äärettömän ylpeitä ruoastaan – eikä syyttä. Laatu on tiukasti valvottua. Esimerkiksi viinituotannossa DOCG-merkintä takaa alkuperän ja laadun ja juustojen kohdalla DOP-merkintä suojelee alkuperänimityksiä. Parmigiano Reggiano ei ole vain juusto, se on vuosisatoja vanhaa käsityötaitoa ja iso osa italialaista ruokaperinnettä.
Vierailu viinitilalla
Ruokaostosten jälkeen matkamme jatkui kohti paikallista pientuottajan viinitilaa. Tilalla meidät otettiin italialaisella lämmöllä vastaan ja pääsimme kulkemaan viiniköynnösten välissä, saimme maistella eri rypäleitä ja kuulemaan viinin viljelyksestä. Oli kiehtovaa nähdä viinin matka eri valmistusvaiheista aina valmiiseen tuotteeseen sekä ylisukupolvisesta viininvalmistusperinteestä.
Luonnollisesti emme voineet lähteä tyhjin käsin, vaan matkaamme tarttui valikoima paikallisia laatuviinejä, jotka täydentävät hienosti SocialBBQ Grillipöydän äärellä nautittavia hetkiä. Italian ruokakulttuurissa viini ei ole vain juoma, vaan osa suurempaa kokonaisuutta. Se sitoo yhteen raaka-aineet, aterian ja ihmiset.
Suomalaista vieraanvaraisuutta italialaisessa hengessä
Halusimme loihtia vieraillemme ikimuistoisen illan Grillipöydän äärellä. Illan valmistelut sujuivat rennolla meiningillä. Italialainen musiikki soi taustalla, pöydän ääressä vallitsi iloinen puheensorina ja jokainen osallistui illallisvalmisteluihin. Tämä yhdessä tekemisen meininki oli juuri sitä, mitä SocialBBQ Grillipöytä edustaa – ruoanlaitto ja seurustelu samassa tilassa, aidosti yhteisöllisenä kokemuksena.
Kun sytytimme Grillipöydän elementin tuleen, koko seurue pysähtyi ihastelemaan sen liekkejä. Pidimme ”Prosecco-tauon”, sillä halusimme antaa hiilien syttyä rauhassa ja savun kadota ennen kuin siirryimme pöydän äärelle. Kun grilli oli käyttövalmis, lämpö ja hiilloksen hehku kutsuivat meidät aloittamaan illallisen. Valmistimme illallisen italialaisilla raaka-aineilla lisäten suomalaista makumaailmaa Poppamiehen tuliaismausteiden avulla.
Seuraavat päivät vietimme hyvän ruoan ja uusien ystävien parissa esitellen Grillipöytäämme hyödyntäen SocialBBQ tuoteperheen monipuolisia lisävarusteita. Grillasimme vartaita, loihdimme herkkuja puoliparilaa ja planchaa hyödyntäen sekä valmistimme jälkiruoan haudutuskuvun alla. Ruokapöydän seura oli mitä mahtavinta! Italialaisten lisäksi seurueeseemme liittyi myös muita kansalaisuuksia eri puolilta maailmaa. Grillipöydän ympärille kerääntyminen toimi kuin magneetti – se yhdisti ihmiset, kielet ja kulttuurit saman pöydän ääreen.
Illalliset venyivät monen tunnin pituisiksi, monen ruokalajin elämyksiksi, joissa maut ja tarinat lomittuivat toisiinsa. Ja kun viimeisetkin lautaset oli viety pois, oli vielä ihanaa jäädä nauttimaan illasta pöydän lämmön äärelle. Jokaisen onnistuneen illan resepti oli aina sama: hyvä ruoka, jaettu hetki ja lämmin tunnelma.
Laatu kulkee molempiin suuntiin
Kun saavuimme Italiaan, SocialBBQ:n logistiikkapaku oli pakattuna lattiasta kattoon täyteen suomalaista käsityötä – uniikkeja Grillipöytiä. Kun koitti paluumatkan aika, muuttui pakumme lähes foodtruckiksi: täytimme sen viinitarhojen helmillä, italialaisilla herkuilla ja upeilla makuelämyksillä.
Tämä oli yrityksemme ensimmäinen ulkomaanmatka – ja samalla päänavaus Euroopan markkinoille ja kansainvälistymiselle.
Story will continue…
Tätä kirjoittaessamme istumme jälleen autossa, mutta päätimme tällä kertaa puolittaa ajomatkan ja yövymme Münchenissä. Ehkäpä huomenna kohtaamme Bremenissä EUROtour-lähettiläämme Lotan ja Eetun. (Lue Eetun ja Lotan Euroopan seikkailusta lisää somekanavistamme.)
Kiitollisin mielin,
SocialBBQ tiimi Teemu ja Anski